Colocation kan förklaras inom datorvärlden som en fysisk samling av servrar och annan driftutrustning. Colocation är samma sak som Hosting. Hosting kan förklaras med att exempelvis ett företag placerar sina servrar i en drifthall, och då får tillgång till larm, UPS, reservgeneratorer etc. Enkelt förklarat så är det ett datacenter där du får allt du behöver för att hålla din server säker.

Vad kostar en Colocation Server?

Vilka priser får man räkna att ge?

Vad kostar en Colocation Server? Priset varierar väldigt på marknaden, och är mycket beroende på hur stor säkerhet och hur snabb bandbredd du är ute efter till exempel. Det finns mängder med olika leverantörer som tillhandahåller Colocation, och det bästa är att göra en sökning på internet. Priset varierar från cirka 3000 kr upp till 10 000 kr.

Du måste ha bra koll på vad du har för server och vad du är ute efter när du tänker på alternativet med Colocation. Vilken höjd på enheten behöver du? Bandbredd? Elförbrukning? Dubbel elmatning och Nätverksredundans? Skall du ha switch och brandvägg? Sedan måste du ta ställning till hur lång bindningstid du vill teckna avtalet på.

Vad finns det för fördelar med Colocation?

Säkerhet: Passersystem och kameraövervakning är standard på colocations datacenter. Allt loggas hela tiden och att komma in i lokalerna obemärkt är i princip omöjligt. Allt kameraövervakas och väktare finns alltid i närheten och kommer omedelbart vid larm. Rökdetektorer finns överallt och du kan känna dig helt trygg med själva den biten. Det finns ordentliga kylsystem som kyler hela anläggningen så att dina maskiner kan arbeta på bästa sätt. Det finns även möjlighet att köpa till tekniker som sköter allt med din utrustning om det är ett önskemål.

Varför välja colocation

Colocation är ett säkert, tryggt och bra sätt att hantera servrer i. Med tryggheten att inbrott och stöld är nästintill omöjligt känns det tryggt och säkert att sätta sin känsliga information i ett datacenter. Stabilitet på nätverk, bandbredd, elförsörjning och drift är 100 %. Det finns tekniker, driftkunnig personal och väktare till förfogande dygnet runt. Det är en väldigt bra plats att sätta en server på.