Att låta någon annan sköta om företagets server och se till att allt fungerar optimalt låter som en felfri lösning. Den förbättrade säkerheten och support dygnet runt är också ett stort plus, men finns det några nackdelar med colocation server? Svaret är ja och i resten av den här texten kan du läsa mer om mindre bra saker som du bör överväga innan du beslutar dig för att flytta servern.

En ekonomisk fråga

Det är främst ekonomiska aspekter som kommer upp när man tänker på det negativa med detta koncept. Om man väljer att använda sig av en colocation server krävs det till exempel högre startkostnader än om man hyr en server från ett värdföretag eftersom man måste köpa hård- och mjukvara själv. Det kan även vara svårt att hitta rätt leverantör när det kommer till läget, prissättningen och de tjänster som erbjuds. En annan nackdel är att företaget måste köpa utrustning samt alla uppdateringar på egen hand till skillnad från när man hyr servern. Företagets budgetering kan också bli lite krånglig eftersom månadshyran kan fluktuera beroende på hur mycket bandbredd som används. Underskattar du hur mycket bandbredd som företaget kommer att använda kan det även tillkomma dyra avgifter.

Finns det nackdelar med colocation server?

Väg fördelar och nackdelar mot varandra

Innan man bestämmer sig för om detta är rätt lösning för verksamhetens servrar är det bra att väga nackdelar och fördelar mot varandra. Det lönar sig även att göra en detaljerad kalkyl, för det kan faktiskt bli billigare i längden att använda sig av colocation eftersom elkostnader och HVAC är inkluderat i den månatliga avgiften. Tänk på att du även betalar för att låta någon annan sköta om serverrummet samt att du får pålitligare hastigheter och förbättrad upptid.